Kemi labbrapport

Med mycket hjälp av min älskade syster har jag lyckats åstakomma detta :

Syfte: Att avslöja om en blandning innehåller socker.

Material: 
Kemikalier: Kopparsulfatlösning ( CuSO4) ,Natriumhydroxidlösning, Saltsyra, Glukos , Fruktos och Sackaros.

Övrigt material: Provrör, bägare, brännare, trefot och nät

Utförande: Vi börjar med att fylla knappt ett halvt provrör med vatten. Därefter tillsätter vi en halv sked sockerart till blandningen och skakar om. Sedan tillsätter vi 5 droppar Natriumhydroxidlösning och 6 stycken droppar kopparsulfat så att blandningen blir ljusblå. Vi sätter sedan ner provröret i vattenbadet i några minuter. Vi gör samma sak med alla tre sockerarter men då sackaros inte visade något utslag gjorde vi följande: vi fyllde ett provrör till hälften med vatten och tillsatte sockerarten. Sedan tillsatte vi 10 droppar saltsyra ovh värmde sedan provröret i vattenbadet i ett par minuter. Därefter tillsätter vi 15 droppar Natriumhydroxidlösning och 6 droppar Kopparsulfatlösning så att sockerlösningen blir blå. Provröret sätts sedan ner i vattenbadet ett par minuter.

Resultat: Glukosen blev en slags ljusorange färg och fruktosen blev en lite starkare rödorange färg. Sackarosen däremot visade ingen förändring trots de ytterligare sakerna vi tillsatte för att se något utslag.

Kommentar: Det vi har kommit fram till är att alla innehåller socker av något slag men kanske inte av samma sort. Därför behöver man de olika lösningarna för att alla reagerar inte på samma sätt utan behöver olika lösningar för att träda fram. Man kan därför dra slutsatsen att Glukos och Fruktos har ett samband som inte sackaros har.

Slutsats: Glukos och Fruktos reagerar på de första syrorna vi tillsatte medan Sackaros behöver Saltsyran för att ge utslag.

Bra ?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0